Gözler yeni TCK 103/2'de

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun son 14 yılı kastederek "Çocuğa cinsel istismarı oranı yüzde 434 arttı" açıklamasının ardından gözler adli sicil verilerine ve bu yıl düzenlenmesi beklenen TCK'nın 103/2 maddesine çevrildi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Mart 2016 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gözler yeni TCK 103/2'de

ANAYASA Mahkemesi'nin (AYM) çocukların cinsel istismarı suçunda en az 16 yıl hapis cezası verilmesini düzenleyen TCK 103/2'nci fıkrasını iptal edip 1 yıl süre vermesinin ardından Adalet Bakanlığı'nın suçun cezasını nasıl düzenleyeceği de tartışma konusu oldu.

Bakanlık yetkilileri çalışmanın devam ettiği bilgisini verdiler. Suç oranlarındaki korkutan artış nedeniyle yargı çevrelerinde cezanın düşmesi beklenmiyor. Yürütülen çalışmada, "failin de küçük olması", "birlikteliğin rıza ile gerçekleşmesi" ve "fiili birlikteliğin resmi evliliğe dönüşmesi" kriterleri dikkate alınacak. 103/2'deki iptal edilen, "cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur" düzenlemesindeki ceza miktarı bu kriterler ışığında, "orantılı" olarak yeniden belirlenecek. AYM'nin iptal ettiği en az 16 yıl hapis cezası yerine çocuğa tecavüz suçunda kademeli bir cezalandırma modeli getirilmesi planlanıyor.

Oya ARMUTÇU/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber